De tuin voorbereiden voor de lente

Ondanks het koude weer is dit het perfecte moment om je tuin klaar te maken voor de lente

De tuin voorbereiden op de lente staat deze maand centraal. Bereid bedden voor om te zaaien; de kas inrichten; koop nieuwe zaadcompost en bestel zaden als je dat nog niet hebt gedaan.

Hoewel de winter nog in volle gang is, is het nooit te vroeg om na te denken over hoe u uw tuin kunt voorbereiden op de lente en de herfst. Zoveel mensen brengen graag tijd door in hun tuin, of het nu gaat om het planten van bloemen of gewoon ontspannen zitten in het zonnetje op een aangename middag. Tuinieren is voor velen een geliefde hobby, maar het onderhoud kost veel tijd en onderhoud.

Wachten op de lente en zomer kan verleidelijk zijn, maar als je later in het jaar van je tuin wilt genieten, is het belangrijk om je zo vroeg mogelijk voor te bereiden. Er zijn tal van taken die nu ter voorbereiding kunnen en moeten worden uitgevoerd en met die gedachten zou deze gids voor het voorbereiden van uw tuin op de lente een nuttig hulpmiddel zijn.

De lente is in aantocht! Vroegbloeiende bollen beginnen de bedden en borders te vullen; bladeren ontvouwen en insecten worden wakker. Het is tijd om te genieten van de eerste warmte van de zon op je rug – maar pas op voor nachtvorst!

Voorbereiding staat deze maand centraal. Bereid bedden voor om te zaaien; de kas in te richten; koop nieuwe zaadcompost en bestel zaden als je dat nog niet hebt gedaan.

De bodem is belangrijk

Een goede bodemstructuur is de sleutel tot het kweken van gezonde krachtige planten. Als de temperatuur eenmaal hoger is, verspreidt u compost, goed verteerde mest of andere bodemverbeteraars op de grond. Het organische materiaal stimuleert de miljarden micro-organismen die de gezondheid en vruchtbaarheid in stand houden.

Maart is ook een goede maand om compost te legen die al verrot is. Bewaar de compost in zakken klaar voor gebruik in de tuin waar nodig.


De tuin gezond houden

Alle soorten bladluizen zullen deze maanden in opkomst zijn. Voor de zomer zijn roofdieren zoals lieveheersbeestjes en wespen klaar om ze op te eten.Pas deze natuurlijke manier toe om de plaag onder controle te houden, in plaats van toevlucht te nemen tot giftige sprays.

Bloemen in alle delen van de tuin zullen nuttige roofdieren aantrekken, zoals zweefvliegen en kevers, en zo de noodzaak van schadelijke pesticide sprays vermijden. De bloem van de plant Limnanthes douglasii zorgt voor een vroeg feestmaal. Hoe eerder je je tuin vult met de ongedierte eters, hoe eerder je het ongedierte onder controle krijgt.

Aan te moedigen insecten zijn lieveheersbeestjes (eten bladluizen), kevers (eten slakken) en wespen, die in de loop van een zomer honderden larven en vliegen zullen verslinden.

Knip takken die tekenen van koraalvlekken vertonen weg en verwijder dood plantenweefsel waar deze ziekte zich kan ontwikkelen.

Plaats slakkenvallen een week of twee voordat u nieuwe zaailingen en aanplantingen maakt en controleer ze regelmatig – vooral bij vochtig weer – om bij te blijven met aas zoals bier. Zorg ervoor dat uw kas schoon en gewassen is.

Hang vangplaten om vliegend ongedierte zoals witte vlieg te vangen. De temperaturen zijn nog te laag voor biologische bestrijding, dus vallen zullen de plaag niveaus laag houden totdat het warmer wordt om roofinsecten zoals kevers te kunnen loslaten.

Bloemen

Snoei rozen hard en verwijder achtergebleven dode bladeren om de resterende zwarte vlekken te verwijderen.

Geef rozen, kruidachtige planten, klimplanten en bloembollen tuincompost. Als je alleen boerderijmest hebt, zorg er dan voor dat deze goed gecomposteerd is, gebruik de helft van de hoeveelheid tuincompost en blijf uit de buurt van plantstelen. Hark het er lichtjes in, of laat het gewoon op het grondoppervlak liggen en laat bodemwezens het naar beneden halen.

Wat je deze maand ook in de grond zet, mooie bloemen, boom, struik of vaste plant, geef niet te veel voeding. Een paar handenvol tuincompost in het plantgat is voldoende, plus een lichte mulch rond de nieuwe planten.

Schoffel onkruid weg.Als er vorst wordt voorspeld, zorg er dan voor dat de tere planten worden beschermd


Het beste halen uit hortensia planten.

Mensen zijn meer in de war over de kleuren van hortensia bloemen

Hortensia’s zijn zulke betrouwbare bloeiende struiken en passen in tuinen van elke omvang. Ze bloeien veel langer dan de meeste andere planten, in veel gevallen maanden in plaats van weken. Vaak blijven de bloemen aantrekkelijk, zelfs nadat ze zijn vervaagd, wat de tuin interessant maakt, zelfs in de winter.

Hortensia’s planten en kweken

Ze geven de voorkeur aan een rijke vochtige grond, op een zonnige beschutte plaats. Buiten planten in de late herfst of het vroege voorjaar. De meeste soorten hortensias houden van zure of neutrale grond.

De bloemen veranderen van kleur naargelang de pH van de bodem. Planten die  op zeer zure grond geplant zijn, zullen blauwe bloemen leveren. Dezelfde hortensia zal roze bloemen produceren  als er op alkalische grond wordt gekweekt. Heb je geen zure grond, maar wil je wel blauwe hortensia’s dan kun je deze in een pot houden en de grond behandelen met speciale mest voor  hortensia.

Je kunt hortensia’s op vrijwel elk moment van het jaar planten. Maar als je ze in de zomer plant, geef ze dan bij droog weer goed water.

De grootbloemige vormen zijn uitstekend geschikt als snijbloem. Het goede nieuws is dat ze gemakkelijk te kweken zijn, zowel in potten als in de volle grond. Het enige wat ze nodig hebben is de juiste situatie, veel water bij droog weer en af ​​en toe voeren met de juiste mest.

Hortensia verzorgen

Hortensia’s houden van veel vocht, dus geef bij droog weer goed water en laat de grond nooit uitdrogen. In droge perioden beginnen de bladeren te verwelken, wat aangeeft dat het tijd is om water te geven. Het zijn ook planten die een rijke grond nodig hebben en regelmatig voeding nodig hebben. Mulch in het voorjaar met organisch materiaal en breng een algemene meststof met langzame afgifte aan die geschikt is voor struiken.

Hortensia’s zijn makkelijke, onderhoudsarme planten voor in potten

Hortensia’s zijn redelijk winterhard (tot zo’n -15°C) en gaan zelden direct dood door strenge vorst.

Hortensia snoeien

Snoeien is afhankelijk van de variëteit en het bloeiseizoen. Als ze niet regelmatig worden gesnoeid, kunnen de planten getrokken en verwilderd worden. Het snoeien van laatbloeiende vormen kunt u het beste tot het voorjaar laten, zodat de oude groei voor enige vorstbescherming zorgt. Bij veel variëteiten is het mogelijk om indien nodig de hele struik tot op de grond af te knippen.

De waardering van boeket4u.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.4/10 gebaseerd op 10 reviews.