Tips om in de winter van je tuin te genieten

Ontdek enkele manieren waarop je kunt genieten van de tuin en je groene vingers kunt trainen tijdens de wintermaanden.

De herfst is aangebroken en de activiteit in de tuin is afgenomen en de planten zich voorbereiden op hun winterslaap. Het oogsten van gewassen is begonnen. De dieren verzamelen hun voedsel voor de komende winter en de trekvogels trekken weg naar het zuiden om te ontsnappen aan de kou. Als je groene vingers jeuken en je zin hebt in wat tijd in de buitenlucht, dan is er in de wintermaanden nog genoeg te doen in de tuin.

Het wordt kouder en het is tijd om de tuin winterklaar te maken en de natuur zijn gang te laten gaan. Daarna kunnen wij in het voorjaar weer gaan genieten van het ontwaken van de planten en van de schoonheid in de natuur. Een paar zorgvuldige stappen die wij moeten uitvoeren, zal ons op lange termijn veel moeite besparen. De hoeveelheid werk die verzet moet worden voor de lente kunnen wij verminderen door enkele van deze suggesties te overwegen.

Ruim rottende en afgestorven planten op

Voordat de winter zijn intrede doet , is enige voorbereiding essentieel: bescherm kwetsbare  planten en breng tuinmeubelen binnen of bedek ze. Oude planten opruimen, ze zien er niet alleen slordig uit in de tuin, ze kunnen ook ziekten en schimmels bevatten. Ongewenste insecten die zich de hele zomer voeden met uw planten, eieren leggen op stengels en bladeren van de plant worden ook direct opgeruimd. De afgevallen bladeren kunt u leggen om de plant heen of in de compostbak.

Verwijder onkruid die tijdens het zomerseizoen gegroeid is

Onkruid is een plant die groeit waar je het niet wilt zien groeien. Er zijn echter enkele bijzonder soorten om in de gaten te houden. Deze agressieve planten laten je tuin er niet alleen rommelig uitzien, ze kunnen ook de tuinplanten verstikken. Herinner je je de winde die je tuin overwoekert? Of de paardebloem die je tuin binnendringt? Dit is het moment om het onkruid uit te roeien. De meeste van deze onkruid planten blijven levensvatbaar in een composthoop of onkruid hoop, dus weersta de behoefte om ze naar een ander deel van uw tuin te verplaatsen. Het volledig verwijderen van onkruid is de enige manier om te voorkomen dat die planten opnieuw ontkiemen en de planten van volgend jaar verstoren.

Bereid je tuin voor op de lente

Ondanks het feit dat de meeste mensen deze activiteit in de lente doen, is de herfst juist een goed moment om de grond te verbeteren met bodemverbeteraars zoals mest, compost, beendermeel, kelp en steenfosfaat. In de meeste klimaten betekent het toevoegen van voedingsstoffen in deze tijd van het jaar dat de toevoegingen tijd hebben om af te breken, je bodem te verrijken en biologisch actief te worden. Door de grond te spitten heb je nu al een deel van het werk gedaan als het drukke seizoen begint. Ook helpt het omspitten de drainage te verbeteren.Nadat je het werk hebt gedaan, kun je het bed bedekken met plastic of andere bekleding om te voorkomen dat winter regens de wijzigingen onder de actieve wortelzone wegspoelen. Verwijder de folie in het vroege voorjaar en bewerk licht met een schoffel voor het planten in de lente.

Snoei vaste planten

Snoeien wordt uitgevoerd om de groei te beheersen, vorm te definiëren, bloeiende/vruchtdragende takken te creëren voor het volgende seizoen, de luchtcirculatie rond de plant te verbeteren, de kans op infectie te verkleinen en waarschijnlijk het belangrijkste om dode, beschadigde of zieke delen van een plant te verwijderen.

Augustus is misschien wel de beste maand om te snoeien, wanneer de groei van de meeste planten begint te vertragen. Snoeien in augustus geeft de plant de kans om de wond van het snoeien te dichten voordat de temperatuur in de herfst daalt. Anders snoeit je bladverliezende heesters als ze in de winter in rust zijn en groenblijvende heesters in het voorjaar, maar de beste vuistregel is om struiken te snoeien net nadat ze uitgebloeid zijn.

Kweek verschillende soorten bessenplanten.

 

Het zijn niet alleen de vogels en andere dieren in het wild die profiteren van bessenstruiken. Als bonus bieden ze ook het hele jaar door voordelen voor uw landschap in kleur, vorm en functie.

Bessen zijn een uitstekende bron van antioxidanten. Deze vormen een belangrijk onderdeel van het dieet van vogels – ze helpen hen om lange perioden van lichamelijke activiteit te doorstaan. 

Plant bollen en winter perkgoed in de herfst

Als de herfst begint en de dagen korter worden, gaat er niets boven een beetje kleur in de tuin. Dit is het moment om potten en borders te vullen met winter perkgoed en natuurlijk is het ook tijd om voorjaarsbollen te planten voor het volgend voorjaar. Hier is onze eenvoudige handleiding voor het planten van voorjaarsbollen 
 
 Met zoveel prachtige voorjaars bollen kan het lastig zijn om degene te kiezen die geschikt zijn voor de tuin. Narcissen, tulpen, krokussen, hyacinten en irissen zijn geschikt voor een zonnige plek.
Klokjes, sneeuwklokjes, lelietjes-van-dalen zijn voorjaarsbollen voor de schaduw.
Voorjaarsbollen kunt u van september tot ver in de herfst planten. Wacht tot november met het planten van tulpen, omdat dit de kans op virussen verkleint. Voor de meeste voorjaarsbollen is september of oktober echter de ideale tijd om te planten. 
Op de vraag hoe diep je bollen plant, is de algemene regel om een gat te graven dat minstens twee tot drie keer de diepte van de bol is, de bol met de wortels naar beneden te laten vallen en het gat op te vullen, zodat de aarde weer goed wordt verstevigd om eventuele luchtgaten te vermijden. Als je niet kunt zien welk uiteinde van de bol dat is, plant hem dan op zijn kant en hij vindt zijn eigen weg.
De meeste bollen geven de voorkeur aan goed doorlatende grond, dus als je grond zware klei is, graaf dan veel tuinbouw grit in voordat je je bollen plant, of plant ze in plaats daarvan in containers gevuld met een 50/50 mix van grit en turfvrije compost.

Trek veel vogels aan

De winter is een moeilijke tijd voor vogels – ze moeten voedsel vinden voor energie en vetreserves opbouwen om warm te blijven tijdens lange, koude nachten. Kleinere vogels moeten elke dag tot een derde van hun lichaamsgewicht eten.

Er zijn twee manieren waarop u vogels in de winter kunt voeren. Ten eerste kun je planten kweken die hen van voedsel voorziet, zoals bessen en zaden, en andere planten die een leefgebied vormen voor insecten die ze kunnen eten.

Maar het is net zo belangrijk om ook wat natuurlijk voedsel te planten. Kies planten die bessen dragen, bomen zoals lijsterbes, aalbes, vlierbes, cotoneaster, hulst, jeneverbes, ribes.

        Ten tweede kun je vogels aanvullend vogelvoer geven vooral handig in de winter en het vroege voorjaar, wanneer er een tekort aan natuurlijk voedsel is en sneeuw en ijs het moeilijker kunnen maken om voedsel te vinden. Hier zijn enkele manieren om uw tuinvogels te voeren.

De waardering van boeket4u.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.4/10 gebaseerd op 10 reviews.