Welke bloemen/planten zijn giftig

Welke bloemen en planten zijn gevaarlijk voor je hond?

Als je huisdieren hebt, rijst de vraag welke bloemen/planten giftig zijn? Je hond of kat snuffelt wat aan de ficus plant die je net hebt gekocht. Ook buiten wandelen met de hond kan ertoe lijden dat ze in de tuin bij iemand aan de planten beginnen te ruiken of te knabbelen. Honden vinden een tak met wat blad eraan en pakken het in de bek. Trots straalt van hen af op wat ze gevonden hebben. Ze weten namelijk  niet of het gevaarlijk voor ze is. Er zijn zelfs planten die giftig zijn voor dieren. Hoe voorkom je dat ze het allemaal opeten en ermee spelen?

Waarom eten honden planten?

Wanneer een hond wat onverteerbaars in zijn maag heeft zal hij wat groens, meestal gras eten. Het is een natuurlijk proces. Het groenvoer werkt dan als een braakmiddel. Katten likken zichzelf veel schoon. Door groen te eten gaan ze het opbraken en raken ze de prop kwijt uit de maag. Jonge honden eten veel gras. Het is meer spelen. Het is dan opeten en uitspugen. Ongewild eten ze ook planten die giftig zijn. We hebben hieronder een lijst waar je op moet letten. Plant ze niet in de tuin als je huisdieren hebt.

 

Honden zijn berucht omdat ze hun snuiten in dingen stoppen die ze niet zouden moeten doen. Naast hun hondenvoer snuffelen en scharrelen ze graag alles op wat ze tegenkomen, van zwerfvuil op de stoep tot de pas geplante bloembollen in je tuin. En hoewel sommige dingen die je hond tegenkomt gewoon vies zijn, kunnen andere items ronduit gevaarlijk zijn. Er zijn heel veel giftige planten, die uw huisdier kunnen schaden.

Hoewel sommige planten je pup gewoon diarree kunnen geven, zijn er andere die extreem giftig zijn en ernstige problemen kunnen veroorzaken, zoals leverbeschadiging. Bovendien zijn veel van de meer gevaarlijke giftige planten voor honden ook veel voorkomende planten die je in huis hebt, zoals sago palm planten.

Welke planten zijn giftig voor uw huisdier

Sommige planten zijn duidelijk schadelijk voor huisdieren. Maar eigenaren van gezelschapsdieren kunnen geschokt zijn om te ontdekken dat honden en katten erg ziek kunnen worden van het eten van zoveel gewone planten en bloemen.

Verschillende bloemen in de leliefamilie zijn extreem giftig voor huisdieren. Katten zijn vaker slachtoffers van lelievergiftiging dan honden, maar ze zijn giftig voor beide soorten. Het zijn ook zeer populaire boeket artikelen. Lelies, tijgerlelies, paaslelies, tulpen en calla-lelies zijn slechts enkele van de giftige planten die worden aangetroffen in de lelieplantenfamilie.

Andere boeket favorieten zullen uw honden en katten waarschijnlijk ook ziek maken als ze worden gegeten. Bewaar bloemstukken met deze planten waar uw huisdieren er niet bij kunnen:

De meest voorkomende giftige planten voor huisdieren

1. Sago Palm

Met zijn stijve bladeren lijkt de sagopalm op een kleine palmboom en kan hij zowel binnen als buiten leven. Sagopalmen zijn giftig voor alle huisdieren en de symptomen zijn braken, diarree, toevallen, leverfalen en mogelijk de dood.

2. Tulpen

Tulpen zijn voorjaarsbloeiende bloemen die veel mensen graag in huis hebben, zowel binnen als buiten. Hondenouders moeten deze felgekleurde bloemen echter overslaan. Als uw hond op de  bladeren kauwt, kan hij maagklachten krijgen. Het echte gevaar schuilt echter wanneer uw hond de pas geplante bollen opgraaft en opeet, die de meeste gifstoffen bevatten. Die kunnen intense maagklachten, depressie en verlies van eetlust veroorzaken.

3. Lelietje-van-dalen

Er zijn een heleboel redenen waarom lelietje-van-dalen zulke populaire tuinplanten zijn – ze ruiken zoet, ze hebben schattige kleine witte klokvormige bloemen en ze kunnen gedijen op schaduwrijke plaatsen. Maar één ding dat de schoonheidsmaskers van de bloeiende plant zijn, is hoe giftig het is voor honden.

Zelfs een kleine blootstelling aan een deel van de plant kan hartproblemen veroorzaken bij honden – veranderingen in hartslag en ritme. Het eten van een paar bladeren of bollen kan er ook voor zorgen dat uw pup overgeeft en lage bloeddruk, desoriëntatie, toevallen of een coma veroorzaakt.

4. Philodendrons

Philodendrons hebben hartvormige bladeren en lange ranken en zijn een zeer populaire kamerplant. Pas echter op: deze planten bevatten onoplosbare calciumoxalaatkristallen, die de mond en lippen van uw hond kunnen irriteren. Als hij wat bladeren heeft ingeslikt, zal uw huisdier waarschijnlijk aan zijn bek krabben of zelfs kwijlen en kokhalzen.

5. Rhododendron (ook bekend als Azalea’s)

Je ziet deze bloeiende struiken in veel voor- en achtertuinen in het hele land. Alle delen van deze bloeiende schoonheden bevatten greyantoxin en de reactie die uw pup krijgt, hangt af van hoeveel ze hebben gegeten. Het meest voorkomende teken bij de inname van azalea’s is maagklachten.

6. Dieffenbachia 

Deze meestal kamerplanten hebben weelderig groene bladeren met witte vlekken of strepen, en als uw hond aan de bladeren knabbelt, voelt het waarschijnlijk alsof hun mond, tong en lippen branden, dankzij de calciumoxalaatkristallen (dezelfde gevonden in philodendrons).

Uw hond kan ook veel kwijlen en overgeven, of zelfs moeite hebben met ademhalen.

 

Geef een antwoord

De waardering van boeket4u.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.4/10 gebaseerd op 10 reviews.